Auto Fiat Friss 

A Fiat Professional bemutatta az új E-Ducato modelljét: 100% Ducato, 100% elektromos, készen áll minden küldetésre

  • A Fiat Professional az eredeti Ducato bevezetésének 40. évfordulóján leplezte le a sajtó képviselői előtt a modell tisztán elektromos változatát, amelyet március elseje óta rendelhetnek meg az ügyfelek.
  • A kifejezetten a városi szállítási feladatok hatékony teljesítésére optimalizált E-Ducato modellt az ügyfelekkel együttműködésben, azok elvárásaihoz igazodva fejlesztették ki.
  • 2016-ban indult útjára a Fiat Professional és a DHL stratégiai együttműködése, amely egy zéró károsanyag-kibocsátású flottára való áttérés megvalósítását célozta.
  • Az E-Ducato tervezése és gyártása során elsődleges szempont volt, hogy a modell a teljesítmény és az üzemeltetési költségek terén teljes mértékben felvegye a versenyt a hasonló paraméterekkel bíró belsőégésű motorokkal szerelt változatokkal.
  • Az E-Ducato hiánytalanul kínálja a legfejlettebb kapcsolódási szolgáltatásokat, köszönhetően az alapfelszerelésként beépített Mopar® Connect rendszernek.

 

A Fiat Professional tudatosan időzítette április 22-ére az első 100 százalékban emissziómentes, elektromos Ducato: az E-Ducato sajtópremierjét. Ezen a napon idén ötvenegyedszer ünnepeljük a Föld Napját: a globális esemény célja, hogy világszerte felhívjuk a figyelmet a környezet védelmének jelentőségére, és megfelelő útmutatással és tájékoztatással segítsük azt elő.

Az E-Ducato világpremierjére „út közben”, egy számos helyszínről megvalósuló digitális konferencia-beszélgetés keretében került sor. Az esemény házigazdája a tudományok lelkes népszerűsítője, Massimo Temporelli egyetemi előadó volt. Temporelli úr a Stellantis és a DHL számos vezető beosztású munkatársát kapcsolta be a beszélgetésbe, köztük Eric Laforge urat, a Stellantis európai haszonjármű központjának vezetőjét, és Alberto Nobis urat, a DHL EXPRESS Europe vezérigazgatóját, aki részletekbe menően ismertette az együttműködést a két vállalat között, amelynek eredményeként létrehozták az új modellt.

Eric Laforge először az idén negyvenedik születésnapját ünneplő, a piacvezető szereplői között jegyzett Ducato történetéről mesélt. A modell népszerűsége töretlen lendülettel nőtt, olyannyira, hogy 2020-ban – minden piaci szegmenst figyelembe véve – Európa legkeresettebb haszonjárművévé emelkedett. Ezzel párhuzamosan a Ducato fogalomnak számít, mint a legkeresettebb lakóautó-alap, illetve hatodik éve vezeti méretosztálya eladásait, köszönhetően annak a folyamatos termékfejlesztésnek, amellyel a modell mindig elébe ment az ügyfelek elvárásainak.

 

 

E-Ducato – készen áll minden küldetésre

Az E-Ducato tervezése során abból az alapelképzelésből indultunk ki, hogy ne pusztán egy ‘zöld’ járművet hozzunk létre, hanem egy komplett mobilitási megoldást, amely sokoldalú, megbízható és hatékony, valamint környezeti és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható. Röviden, egy olyan munkaeszközt, amelyre ügyfeleink bátran alapozhatják vállalkozásukat, miközben tiszteletben tartják a környezetbarát viselkedés szabályait. Az E-Ducato 400 különféle konfigurációban választható, így a legváltozatosabb elvárásokat képes kielégíteni, a szállítmányozási flottáktól kezdve az építőiparban dolgozó ügyfelekig, a kézműves és őstermelő vállalkozóktól kezdve az önkormányzati és közműszolgáltatókig.

 

100% hatékonyság, összemérhető TCO, mint projektcél

Az elektromos komponens konfigurációjából kiindulva ez igazolja, hogy az E-Ducatót az ügyfelek elvárásaihoz igazodva fejlesztették ki. Az eredeti, kompromisszumokat nem ismerő, „minden elöl” architektúrának köszönhetően az alapmodell vázszerkezete alatt bőséges szabad hely, a hossztartók között pedig kellő távolság állt rendelkezésre ahhoz, hogy az új modell akkumulátorait optimálisan, a padló alatt helyezzék el. Így nem csorbult a 10-17 m3-es raktérkapacitás, sem a 2 tonnát megközelítő maximális teherbírás. A konstrukció további előnyei az optimális tömegeloszlás, valamint a mélyebb tömegközéppont, ami terheléstől függetlenül kedvezőbb vezethetőséget tesz lehetővé.

Az E-Ducato a dízelmotoros kivitelekkel azonos teljesítményre képes: villanymotorjának legnagyobb forgatónyomatéka 280 Nm, maximális teljesítménye akár 90 kW (hozzávetőlegesen 122 LE), a jármű álló helyzetből 5 másodperc alatt gyorsul 50 km/órára.

Az E-Ducato számos moduláris megoldást alkalmaz, kezdve a kétféle (47 és 79 kWh) akkumulátorcsomaggal, a kategóriaelső elektromos kapacitással és a négyféle töltési módozattal, melyekből a bevezetéskor három érhető el. A 47 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt E-Ducato egy feltöltéssel akár 170 kilométert tud megtenni a WLTP, illetve akár 235 kilométert a városi ciklus szerint. A 79 kWh kapacitású akkumulátorral a maximális hatótávolság 280 kilométerre nő a WLTP ciklus szerint, ami városi forgalomban 370 kilométernek felel meg. Az akkumulátor alig 30 perc alatt további 100 kilométerre elegendő energiát vehet fel.

Az akkumulátor-csomagra 10 éves garancia vagy 220 000 kilométer vonatkozik a 70 KWh változatra, míg 8 év/160 000 kilométer a 47 kWh modellváltozatra.

 

Ami a rugalmasságot illeti, az E-Ducato üzemmódváltó funkcióval képes kielégíteni az ügyfelek változatos, széles skálán mozgó elvárásait. A Normál üzem a teljesítmény és a költségek optimális egyensúlyát kínálja, míg a rendszert ‘Öko’ állásba kapcsolva fokozottan energiatakarékos módon használható a jármű. Ha pedig különösen nagy terheléssel kell közlekedni, vagy meredek emelkedőt kell leküzdeni, a ‘Power’ üzemmód a jó választás. Az E-Ducato további két funkcióval is gondoskodik a gondtalan használatról:

– A ‘Teknős’ üzemmód a mobiltelefonok energiatakarékos üzeméhez hasonlít: az alacsony akkumulátorszintnél automatikusan bekapcsoló fokozat a villanymotor teljesítményének korlátozása révén 8-10 százalékkal meghosszabbítja a hátralevő hatótávolságot.

– A ‘Szükség’ üzemmóddal pedig az E-Ducato egyedülálló módon örökké üzemeltethető: amennyiben az egyik akkumulátor modul nem üzemel, a többiek átveszik a szerepét, hogy a jármű fennakadások nélkül haladhasson tovább.

Mindent összevetve, a modell praktikus sokoldalúsága, kategóriaelső műszaki paraméterei és megbízhatósága kiváló értéktartást biztosítanak.

Ezen túlmenően az E-Ducato karbantartási költségei nagyjából 40 százalékkal kedvezőbbek, mint egy belső égésű motorral szerelt modellé. Ennek köszönhetően a típus teljes tulajdonlási költsége (TCO) az elsődleges felhasználás során várhatóan megegyezik majd a dízelmotoros változatokéval: ennek a nagyszerű eredménynek köszönhetően a gépkocsi nem csupán környezetvédelmi, de pénzügyi szempontból is fenntartható, azaz üzleti megfontolásból is ésszerű választás.

 

Együttműködés a DHL-lel

Az E-Ducato rendkívüli versenyképessége mögött öt évnyi valós használat során gyűjtött adatok állnak. A tesztek során négyezer, hálózatba kapcsolt gépkocsi egy éven át töltött fel adatokat egy központi adatbázisba. A járművek minden elképzelhető menetkörülmények, valamint terhelési és időjárási viszonyok közepette több mint 50 millió kilométert tettek meg. A munka gyors ütemben zajlott. A mérnökök szorosan együttműködtek a különféle célú áruszállító és vállalkozó felhasználói csoportok képviselőivel, hogy már a prototípus fejlesztése során azonosítsák az egyedi megoldások szükségességét; nem csak általánosan, de a valós felhasználók tényleges igényeit figyelembe véve.

A legjobb kooperációs értéket képviselő partnert keresve a Stellantis 2016-ban szoros együttműködésre lépett a DHL-lel, a nemzetközi árufuvarozás vezető globális szereplőjével. A terület kiemelkedő szakértőjeként a DHL prioritásként kezeli az innovációt, és az e-kereskedelem fejlődésének is betudhatóan jelentős növekedést ért el.

Ebből az együttműködésből nőtt ki annak a lehetősége, hogy a DHL valós, mindennapi munkavégzése során kiemelt figyelmet szenteljenek az E-Ducatónak, és ezeket a feladatokat a fenntartható elektromobilitás keretében hajtsák végre. „Meggyőződésünk, hogy a szállítmányozás utolsó szakaszának az elektromobilitás jelenti a jövőjét.” – mondta Alberto Nobis, a DHL Express Europe vezérigazgatója. „Annak érdekében, hogy megvalósíthassuk célkitűzéseinket, és tevékenységünk révén kapcsolatot teremthessünk az emberek között, értékesebbé téve életüket, elköteleztük magunkat amellett, hogy mindennapi tevékenységeinket zöldebb, tisztább módon végezzük Azzal, hogy járműflottánkat E-Ducato gépkocsikkal egészítjük ki, fontos lépést teszünk azon célkitűzésünk felé, hogy 2030-ra az általunk szállított áruk útjának utolsó szakaszán a leginkább elektromos járművekkel dolgozzunk.

A Fiat Professional pontosan azt nyújtja, amire szükségünk van: ultramodern technológiát, és olyan akkumulátorokat, amelyekkel egy feltöltéssel több mint 200 kilométert tehetünk meg; így gyorsan és környezetbarát módon juthatunk el ügyfeleinkhez.”

Eric Laforge, a Stellantis európai haszonjármű központjának vezetője az innováció és a jövő felé vezető utazásként tekint az E-Ducato projektre. „Az E-Ducato személyében olyan járművet alkottunk, amely gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt fenntartható. A fenntarthatóság koncepciója szorosan összefügg azzal, hogy összhangban éljünk a természettel, az idővel és a tartóssággal. Új modellünk híven tükrözi mindezeket az értékeket, és megbízhatóan valósítja meg a célként kitűzött szállítmányozási paramétereket: rugalmas, hatékony, és mentes mindenféle káros kibocsátástól. Az E-Ducato révén megkezdtük utunkat a jövő felé.”

E-Ducato kapcsolódás – alkalmazások és szolgáltatások

Az E-Ducato fejlesztéséhez természetesen a Mopar Connect is hozzájárult. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy kifinomult új munkaeszközökkel lássák el a szakmai felhasználókat, hogy azok egyrészt hatékonyabban használhassák járművüket, másrészt átértékelhessék az üzemeltetési költségek jövedelmezőségét.

Kiemelt figyelmet szenteltek a távolból aktiválható funkciók széles körének. Ilyen szolgáltatás a My:Fleet Manager, az új flottakezelő szolgáltatás, amelyet az E-Ducato különleges ajánlata keretében hat hónapon át ingyenesen vehetnek igénybe az ügyfelek.  Az internet alapú platform segítségével a flottakezelők valós időben ellenőrizhetik a flotta minden egyes elemének főbb változóit, a futásteljesítménytől kezdve a tartózkodási helyig, a karbantartási információktól a töltés időzítéséig, és így tovább. Mindezzel javítható a flotta hatásfoka és termelékenysége, csökkenthetők a költségek és a kockázatok, valamint biztosítható a jármű és a gépkocsivezető biztonsága.

Ráadásul minden E-Ducato modell esetében alapfelszerelés lesz a Mopar® Connect, amely olyan további szolgáltatások széles körét nyújtja, mint a baleseti vagy meghibásodási asszisztencia (amely a jármű mindenkori helyzetét felismerő telematikai doboznak köszönhetően azonnali, célzott szolgáltatást biztosít a nap 24 órájában.) Amennyiben a járművet ellopják, a rendszer képes megállapítani a helyzetét, és megakadályozni a motor újraindítását, amivel megkönnyíthető a gépkocsi megtalálása. A Uconnect LIVE mobil alkalmazáson keresztül ellenőrizheti, hogy bezárta-e az ajtókat, megkeresheti, merre parkol a gépkocsi, és figyelmeztető üzenetet kaphat, ha a jármű elmozdul eredeti tartózkodási helyéről, vagy átlép egy előre beállított sebességhatárt.

A Uconnect LIVE mobil alkalmazás számos további funkciót is kínál. Ilyen a my:Car, amely segítségével a távolból ellenőrizhető az akkumulátor töltöttségi szintje és az abroncsnyomás, továbbá havi állapotjelentések készíthetők. A my:Journey szolgáltatással a jármű mozgását ellenőrizheti és kezelheti az üzemben tartó, míg a kifejezetten az E-Ducato modellhez kifejlesztett my:eCharge csomaggal a felhasználó megtervezheti a töltés, rákereshet nyilvános töltőállomásokra, azokat igénybe veheti, illetve ki is fizetheti a töltés díját; valamint kezelheti az online töltőboxra csatlakoztatott E-Ducato töltését.

Árképzés

A modell hazai induló listaára nettó 18.840.000 forint (Furgon 3.5t  MH1 kivitel, 47 kWh akkumulátor.) Az ügyfelek számos finanszírozási megoldás közül is választhatnak, amelyek igényeiknek megfelelően támogatják a jármű beszerzését.

Felkészült az e-mobilitás korára

A fenntartható mobilitás erősítése iránt elkötelezett Stellantis olyan új értelmezést fogalmazott meg, amely egyszerre elégíti ki az ügyfelek igényeit és a környezet védelmének szükségességét. A vállalat néhány évvel ezelőtt létrehozta e-mobilitási részlegét, olyan strukturált, környezetbarát rendszert teremtve, amely ugyanakkor gazdasági szempontból is versenyképes, és amely a partnereket, termékeket és piaci szegmenseken átívelő szolgáltatásokat egy tető alá hozva egyszerűsíti le a részben vagy teljesen villamosított járművek mellett döntő ügyfelek életét.

A maguk piaci szegmensében egytől egyig vezető pozíciót betöltő szereplőkkel ápolt együttműködéseknek köszönhetően ez az e-mobilitási részleg az elmúlt években villamosítási technológiák, kezdeményezések és projektek kidolgozására és megvalósítására összpontosított.

Manapság a fenntartható, részben vagy teljesen elektromos mobilitásra való átálláshoz mindenekelőtt arra van szükség, hogy létrehozzuk a hálózatról tölthető (akkumulátoros elektromos és plug-in hibrid) járművek töltésére szolgáló nyilvános és privát töltőállomások hálózatát. Ezzel párhuzamosan az elektromos energia előállításának és szállításának módját is újra kell gondolnunk. A Stellantis mindezen követelmények kielégítésére megoldásokat dolgoz ki. Ennek része az energetikai szektor egyik vezető szereplőjének számító Engie EPS-sel kötött megállapodás, amely életre hívta a Free2Move eSolutions megoldásokat. Az új vegyes vállalat a legváltozatosabb feladatokkal foglalkozik, a töltő infrastruktúra telepítésétől, karbantartásától és működtetésétől kezdve a havidíjas nyilvános és otthoni töltési előfizetések kidolgozásán át az akkumulátorok egész élettartamára vonatkozó kezeléséig. Szintén feladatai közé tartoznak az olyan, fejlett energiapiaci szolgáltatások, mint a járműből a hálózat felé (V2G) irányuló töltési rendszerek és az energiagazdálkodási megoldások integrációja, amellyel tovább csökkenthetők a teljes tulajdonlási költségek.

Related posts